Monday, July 23, 2012

Budak hidap tumor dibawa ke AS


Assalamualaikum n salam sejahtera..camana puasa hari ni?? hehehe baru hari ke3,yg kt tempat dia cuaca panas tu semoga bersabar..ujian dari Tuhan dibulan Ramadhan yang mulia.....kuat betul budak ni,boleh tersenyum lagi tu....

ALBUQUERQUE, New Mexico - Seorang budak lelaki berusia sembilan tahun yang mempunyai tumor pada badannya telah dibawa keluar dari sebuah kawasan perumahan yang berbahaya di Mexico dengan menggunakan kenderaan berperisai oleh ejen-ejen keselamatan Amerika Syarikat (AS), kata keluarganya.
Budak tersebut yang identitinya hanya dikenali sebagai Jose dibawa ke sempadan untuk mendapatkan rawatan perubatan di New Mexico, AS.
Dia dan keluarganya dibawa keluar dari kawasan perumahan yang terkenal dengan kegiatan jenayah di Ciudad Juarez setelah beberapa kakitangan sebuah gereja melihatnya dan berusaha untuk membantunya.
Keluarga budak tersebut menyatakan tumor di leher dan bahunya itu semakin membesar sehingga menjejaskan penglihatannya.
Tumor itu dihidapi budak tersebut sejak dia dilahirkan.
Namun, keluarganya tidak mempunyai wang untuk membawanya menjalani rawatan.
Penyelaras bantuan untuk Penyiasatan Keselamatan Dalam Negeri AS, Denise Gutierrez berkata, dia seperti mahu menghulurkan bantuan selepas melihat gambar budak tersebut.
Gutierrez menyatakan budak itu dan bapanya diberikan visa kemanusiaan selama 45 hari untuk menjalani rawatan.
Pasukan Pengawal Sempadan AS membantu membawa masuk budak tersebut memasuki New Mexico. - AP
source from kosmo! Online


No comments:

Post a Comment